Над 63 на сто от българите планират да пътуват веднага след

...
Над 63 на сто от българите планират да пътуват веднага след
Коментари Харесай

Над 60% от българите нямат търпение да пътуват, щом паднат ограниченията

 Над 63 на 100 от българите възнамеряват да пътуват незабавно след отпадане на рестриктивните мерки или най-вече месец-два по-късно. 65,6 на 100 ще пътуват толкоз постоянно, колкото преди пандемията, а 10,5 на 100 - даже повече. Данните са от изследване на Иван Иванов и доцент Мая Иванова от Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна и Cardiff Metropolitan University. То е направено при започване на май с присъединяване на 945 интервюирани и благодарение на обединяване " Бъдеще за туризма " и Travel Academy, оповестиха от обединяването.

Първата дестинация, която считат да посетят запитаните, е в България за 54 на 100, по отношение на в чужбина - 28,4 на 100. Допитването не обяснява дали повода е боязън от заразяване или е обусловена от справедливи аргументи, като затворени граници или липса на средства. Първи ще заминат тези, които и преди пандемията са били дейни, и са имали 6 или повече пътувания за последните 12 месеца (57,7 на 100 от анкетираните). Очаквано най-активни - 75 на 100, ще са хората с по-високи доходи (над 3000 лева за домакинство на месец). Що се отнася до възрастта - най-бързо ще възстановят пътуванията българите на възраст 31-40 и 41-50 години (70 на 100 от запитаните).

" Много забавен е фактът, че респондентите до 50 години изрично показват България като своя първа дестинация след пандемията, само че хората от възрастови групи 51-60 години и над 60 години са съвсем поравно разграничени сред страната и чужбина, като собствен първи избор на дестинация ", прецизира доцент Мая Иванова, един от създателите на допитването.

Според нея прави усещане високият дял (45,7 на сто) на " отдиха и релаксацията ", като главен претекст за пътешестване, за разлика от бизнеса, който остава доста обратно с едвам 7,1 на 100, а личният автомобил е най-предпочитаното средство за превоз (55,7 на сто). На второ място запитаните слагат въздушния превоз (29,2 на сто).

Основните заключения, които се постановат от обобщаване на данните са: 63,7 на 100 от българите имат подготвеност да възобновят пътуванията си до 2 месеца откакто това бъде възможно; за първото си пътешестване те избират вътрешен туризъм, като ще пътуват със личен автомобил и със фамилията си; хората с по-ниски приходи ще разчитат на туристически рейсове и проведени пътувания; българите ще избират бъдещите си пътувания по отношение на положителните хигиенични ограничения и сигурността на дестинацията; като доста значими се показват надеждната здравна система на дестинацията, към която ще пътуват, както и положителния антисептичен надзор в местата за настаняване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР